تست بارداری یکی از روشهای مطمئن برای بررسی حاملگی است. انواع آن آزمایش خون و آزمایش ادرار است که هم در بیمارستان و هم در خانه انجام میشوند. تست بارداری، برای آن دسته از افرادی که در تلاش برای باردار شدن هستند، یا کسانی که در حال حاضر قصد بارداری ندارند اما به دلیل عقب افتادن قاعدگی یا شروع علائم بارداری، دچار استرس و اضطراب شدهاند، یا افرادی که در مورد عملکرد صحیح یا استفاده درست از روشهای پیشگیری از بارداری شک دارند، بهترین گزینه برای رفع ابهامات و نگرانیها است.
تست بارداری چیست؟
این روش نوعی آزمایش برای بررسی باردار بودن یا نبودن خانمها است. برای انجام تست بارداری به انگلیسی pregnancy test، آزمایشگاه به نمونه ادرار یا نمونه خون شما نیاز دارد. خون یا ادرار برای یافتن هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) بررسی میشود. پس از اتصال تخمک بارور شده به دیواره رحم، این هورمون در بدن ساخته میشود. این اتفاق معمولا ۶ روز پس از لقاح تخمک و اسپرم رخ میدهد. سطح hCG به سرعت افزایش مییابد، بهطوری که هر ۲ تا ۳ روز تقریبا ۲ برابر میشود و در پایان ۳ ماهه اول بارداری، به اوج خود میرسد. این تست از انواع آزمایش های دوران بارداری است.
انواع روشهای تشخیص بارداری
آزمایش خون بارداری: در این روش با اندازهگیری سطح هورمون بتا در خون، بارداری تشخیص داده میشود. آزمایش خون به مراتب دقیقتر از آزمایش ادرار است و قدرت تشخیصی آن به خصوص در روزهای ابتدایی بارداری بسیار چشمگیرتر است. با این حال، این روش در خانه قابل انجام نیست و جهت انجام آزمایش خون باید از طریق آزمایشگاه و یا خدمات آزمایش در منزل اقدام کنید.
آزمایش ادرار بارداری: در این روش با استفاده از نوارهای ادراری، سطح هورمون بتا در ادرار اندازهگیری میشود. هورمون HCG به صورت طبیعی در بدن زنان باردار تولید میشود و سطح آن در اوایل بارداری بسیار بالاتر از حد معمول است. این روش سریع و آسان است و میتوان به راحتی در خانه انجام داد. با این حال، احتمال بروز خطا و ارائه نتایج نادرست دور از انتظار نیست، چراکه عوامل مختلفی در نتیجه کیتهای خانگی تاثیرگذار هستند.
سونوگرافی: در سونوگرافی، با استفاده از امواج صوتی از جنین درون رحم تصویر بارداری شده و جهت تشخیص بارداری مورد استفاده قرار میگیرد. این روش که معمولا پس از گذشت چهار هفته از بارداری انجام میشود اطلاعات مفیدی از سلامت جنین و مادر فراهم میکند.
آزمایش DNA: این روش در روزهای اولیه بارداری کاربرد دارد و با گرفتن نمونه خون از مادر و تحلیل DNA آن، بارداری تشخیص داده میشود. آزمایش DNA دقیقتر از سایر روشها است و معمولا در مواردی که بارداری با روشهای دیگر قابل تشخیص نیست، مورد استفاده قرار میگیرد. هزینه بالای این تکنیک و نیاز به تجهیزات و تخصص پزشکی، آن را به یکی از متدهای غیرمتداول تبدیل کرده است.
آزمایش داخل رحمی: اگر سایر آزمایشهای بارداری قادر به تشخیص صحیح بارداری فرد نباشند، این روش مورد استفاده قرار میگیرد. در روش داخل رحمی، با استفاده از یک کاتتر نمونهای از بافت رحم گرفته میشود و در آن نشانههای وجود جنین بررسی میشود.
در نهایت، هر کدام از روشهای تشخیص بارداری مزایا و معایب خود را دارند و بهتر است با پزشک خود در خصوص روش مناسب مشورت کنید.
زمان مناسب برای انجام آزمایش بارداری
در زمان بارداری، بدن شروع به تولید هورمون بارداری به نام hCG (گونادوتروپین انسانی) میکند. این هورمون میتواند در خون یا ادرار آزمایش شود تا مشخص شود آیا باردار هستید یا خیر. به طور کلی، برای انجام آزمایش بارداری دو نکتهی مهم وجود دارد:
تاریخ پریود از دست رفته: بهترین زمان برای انجام آزمایش ادرار بارداری یک هفته پس از پریود از دست رفته است. البته در خصوص آزمایش خون میتوان زودتر از موعد ذکر شده اقدام کرد زیرا حساسیت و دقت آزمایش خون بالاتر است.
حساسیت آزمایش: حساسیت آزمایشهای بارداری با هم تفاوت دارد. برخی آزمایشها مثل آزمایش خون قادر به تشخیص بارداری با مقادیر بسیار کمی از hCG هستند، در حالی که برخی دیگر مثل کیت بارداری خانگی نیاز به مقادیر بیشتری از این هورمون دارند.
به طور کلی، حساسیت آزمایشهای خونی نسبت به آزمایشهای ادراری بیشتر است. بنابراین، اگر از آزمایش خون بارداری استفاده کنید، زودتر از آزمایش ادراری به حاملگی خود پی میبرید.
زمان مناسب برای انجام آزمایش خون بارداری
آزمایش خون HCG در همان اوایل بارداری یعنی حدود دو هفته پس از تخمکگذاری قابل انجام است. در این زمان، سطح هورمون بارداری در خون به میزان قابل توجهی افزایش یافته و در آزمایش خون قابل تشخیص است. از اینرو، به منظور تشخصی حاملگی میتوانید آزمایش خون را حدود 14 روز پس از تخمکگذاری انجام دهید. در خصوص تستهای ادرار بارداری به دلیل حساسیت و دقت کمتر نسبت به آزمایش خون، آزمایش ادرار خانگی بهتر است پس از اولین پریود از دست رفته انجام گردد تا در جواب آزمایش خطایی رخ ندهد.
منبع: https://farabimedlab.com/the-right-time-for-a-pregnancy-blood-test/
- ۰۲/۱۰/۱۷